Selecteer een pagina

Drie gezinnen die een weiland omvormen

Geen commune, geen woongroep, maar buren die elkaar hebben uitgezocht. Dat is de vorm van erfdelen die we zijn gestart. Samen meer natuur maken is het doel én het middel. 

Dit zijn wij

Begin 2022 is ons project gestart in Wijnjewoude, onder Drachten. Hier hebben we een boerderij met drie volledig (en ook kadastraal) gescheiden woonhuizen. Drie onder één kap dus. Samen delen we twee grote schuren (ca. 400m2) en een stuk land van een kleine hectare. Dat weiland is decennialang begraasd door schapen en koeien.  

Erfdelen is wat we doen. En dan specifiek voor gezinnen. Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat kinderen zonder schuttingen opgroeien. En dat volwassenen samen werken en oogsten. Wat ons verbindt, is dat we allemaal natuur willen maken.

Na de verhuizing in hebben een natuurlijke vijver (leem) uitgegraven met een systeem van swales. Daarna heeft de verdichte bodem rust gekregen: we laten alles wat zich spontaan uitzaait opkomen en uitgroeien, om te doorwortelen en te verluchtigen. Grassen, zuring, pionierskruiden. Zo herstelt het land zich en ontstaan de voorwaarden voor andere begroeiing. Na 2 jaar begonnen bomen spontaan op te komen en werd het tijd voor de volgende stap. Begin 2024 zijn honderden inheemse bomen geplant als singels en is een start gemaakt met een boomgaard van inheemse vruchtbomen, noot en fruit. In drie jaar tijd is een permacultuur moestuin ontstaan van ca. 200 m2, die verder wordt uitgebreid. Het grootste gedeelte van het land is een vrije ecologische ruimte.   

Wie zijn wij?

1. De Tina’s: Ina en Tim, met Doris (8) en Marein (3)
2. De Hennies: Henri en Henderike, met Marijke (5) en Morris (2)
3. De Aatjes: Anna en Adriaan, met Merlijn (10)
 

De voorgeschiedenis 

Ongeveer 8 jaar geleden wilden Ina en Tim al meer natuur en een tragere manier van leven. Waar ze ook achter kwamen, is dat ze het wel alleen konden, maar niet wilden. Ze zochten méér gemeenschap, niet minder. Geen commune of een woongroep, want ieder moet zijn eigen leven kunnen leiden. Maar wel allemaal dezelfde wil om natuur te maken. En heel belangrijk: gezinnen met kinderen. Want ze wilden onze dochter (en nu dochters) zonder schuttingen laten opgroeien met andere kinderen.  

Vanaf 2020 begon de zoektocht naar plekken en geïnteresseerde gezinnen, van Zuid-Limburg tot Noord-Groningen. Dat bleek erg lastig, want gemeenten, banken en verzekeraars werken niet graag mee. Uiteindelijk werd toch een speld in het platteland gevonden, bij Wijnjewoude onder Drachten. 

Hoe het is geregeld

Er wordt veel geexperimenteerd met erfdelen. Juridische en samenlevingsvormen verschillen van plek tot plek. Iedereen is altijd erg nieuwsgierig hoe wij het hebben geregeld. Dat is als volgt: we hebben ervoor gekozen om de grond en schuren ‘mandelig’ te maken. Elk gezin is voor 1/3 eigenaar van elke m2 grond en de schuren. In het koopcontract is opgenomen dat het land de bestemming moestuin en voedselbos heeft. Er is een juridische verplichting om hieraan evenredig bij te dragen. Tot dusver verloopt dat organisch. We vergaderen elke twee weken over bestaande en nieuwe initiatieven, over klusdagen en over bijvoorbeeld nieuw materiaal. Vertrekke 

Provincie Fryslân maakte een reek portretten van nieuwe manieren van wonen. Zo kwamen we aan de video hieronder.