Lesdag zeisen
Vrijdag 8 november 2024, 10-16u
“Maaien met de zeis is een vak apart dat je moet beheersen. Telkens wanneer ik met de zeis aan het werk ga, verbaas ik me erover hoe effectief het is.”
Ecologisch hovenier Antonie Bruins
Laat je bosmaaier en zitmaaier staan, want we gaan zeisen met Antonie Bruins. In één lesdag word je op weg geholpen met deze eeuwenoude methode. Op 8 november 2024 van 10.00 tot 16.00 in Wijnjewoude.
Waarom zeisen?
Zeisen is de beste optie als je op een ecologische manier je tuin of land wilt beheren. Geen lawaaiige machine die insecten doodt en de bodem verdicht. Alleen het ritmische geruis van een vlijmscherp mes dat zijn werk doet. Paden vrijhouden, gazon kortwieken, kruidenrijk grasland beheren: het kan allemaal met de zeis. Je hoeft minder vaak te maaien, want langer gras kort je makkelijker af met een zeis. Als je het maaisel vervolgens afvoert, wordt de bodem minder voedselrijk en zal het aandeel bloemrijke kruiden jaar-op-jaar groeien. Dat trekt weer allerlei insecten aan, die op hun beurt vogels en zoogdieren lokken. Dus waarom zeisen? De vraag is eerder: waarom niet?
Over Antonie Bruins
Antonie Bruins is ecologisch hovenier en heeft zijn eigen bedrijf: Antonie’s Eco Tuinen. Hij creëert en onderhoudt tuinen en landschappen met respect voor het milieu en de natuurlijke ecosystemen. Sinds een aantal jaren maait hij alleen nog maar met de zeis. “Als je eenmaal de slag te pakken hebt, wil je niet meer anders.”
Wat gaan we doen tijdens de lesdag?
Je leert kijken en keuzes maken, oefent verschillende technieken en houdt je gereedschap scherp met haarspit en slijpsteen. Tussendoor hebben we een biologische lunch met soep, brood en een eitje. Er is volop koffie en thee.
Kosten en materiaal
De lesdag kost 70,-. Antonie adviseert om een kwalitatief goede zeis aan te schaffen. Inclusief gereedschap om te slijpen kost dit – los van de lesdagkosten – ca. 200 euro. Antonie: “Zonder goed materiaal gaat het zwaar en is de lol er snel af. En als je serieus bent, dan heb je die zeis ook na de workshop nodig.” Wil je toch liever meedoen zonder eigen zeis? We hebben tijdens deze lesdag vier plekken beschikbaar voor mensen zonder zeis (twee deelzeisen). Ben je van plan om zelf een goede zeis aan te schaffen? Bij aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met tips en links voor materiaal dat Antonie aanbeveelt.
Aanmelden
Stuur een mail naar hallo@buurzamegrond.nl. Laat weten daarin weten of je zelf een zeis meeneemt, nog een zeis gaat kopen of graag gebruik maakt van de deelzeis. Hopelijk tot 8 november!