Gelijkwaardig leven, gelijk bijdragen
Samenleven betekent lusten en lasten delen. Samen klussen, werken in de moestuin en het voedselbos. Samen de vruchten plukken en jaarfeesten met elkaar vieren.
Zo doen we het
1. Drie gezinnen
We realiseren het plan met drie gezinnen. Waarom drie? We denken dat er een goede balans zit in drie gezinnen. Genoeg menskracht om de grond te onderhouden (ook als twee gezinnen op vakantie zijn), genoeg interactie en activiteit om het echt leuk te houden en tegelijk genoeg privacy en rust. Een basis die stabiel is en tegen een stootje kan, ook als een van de gezinnen een andere richting kiest (wat intussen al eens is gebeurd).
2. Een eigen woning, gedeelde extra’s
Samenleven is voor ons iets anders dan samenwonen. In onze boerderij zijn drie volledig zelfstandige woningen gecreëerd. Woningen die kadastraal van elkaar gescheiden zijn en een eigen adres hebben. Het land en de schuren beheren we samen. Hier hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. De bestemming van het land is in het kettingbeding van het koopcontract vastgelegd als ‘voedselbos’ en ‘moestuin’ op ecologische leest. Volgens de koopovereenkomst heeft elke buur ook de contractuele plicht om hieraan bij te dragen met arbeid en investeringen.
De juridische vorm die we gekozen hebben is ‘mandeligheid’. Dit betekent dat we allemaal voor 1/3 eigenaar zijn van het land en de twee schuren. Hierbij is niet aanwijsbaar welk deel van wie is: het is ondeelbaar en we beheren het samen. Daarnaast delen we veel dingen samen. (Tuin)gereedschap, bijvoorbeeld, maar ook kennis en vaardigheden.
3. Eensgezind en eigenzinnig
Over de basisdingen willen we hetzelfde denken. Hoe we het land willen indelen, hoe we onze kinderen laten opgroeien en hoe we met de aarde omgaan. Daarnaast moet er juist vrijheid zijn om het leven op totaal eigen wijze te leven. Met eigen keuzes, eigen waarden en eigenaardigheden.
4. Meer gemeenschap, extra privacy
Goede buren die elkaar zelf hebben uitgezocht, dat is het idee en is in 2022 werkelijkheid geworden. We werken wekelijks en met periodes zelfs dagelijks in onze mooie, groeiende moestuin. We vieren regelmatig de jaarfeesten met elkaar en hebben gezamenlijke klusdagen. Verder is er juist meer rust, ruimte, natuur en vertraging. Elke twee weken vergaderen we gezamenlijk over onderhoud, investeringen en wensen.
5. Leven op en van de grond
Leven van onze eigen grond, dat is ons doel. Met een permacultuur moestuin waar we direct oogst uit halen en een voedselbos dat ons op de lange termijn gaat voorzien. Na een eerste jaar van experimenteren op voormalig weiland en investeren in een gezond bodemleven, hebben we dit jaar de moestuin vergroot. Moestuinbakken maken, (voor)zaaien en bewateren met de duizenden liters die we van ons dak oogsten. De (red)kippen verzorgen, de compostbak omscheppen en slakken opsporen: het is werk waar we allemaal blij van worden (behalve van de slakken).